GESCHIEDENIS HET TRAMSTATION
HISTORISCHE LOCATIE
Geschiedenis
Eind 19e en begin 20e eeuw was hier een halte aan de tramlijn ‘s-Hertogenbosch – Helmond.
De reiziger kon hier, halverwege de route, verpozen in het toenmalige boerderijcafé. Het gold begin 20e eeuw als een favoriete bestemming voor mensen uit Veghel die een dagje wilden wandelen in het nabijgelegen bosgebied Het Hurkske.
Al ruim 240 jaar, om precies te zijn sinds 1789, biedt Het Tramstation een gastvrij onthaal aan haar gasten, al was dat niet altijd onder die naam. Het stenen gebouw zoals u dat nu nog steeds aantreft was in de eerste decennia een boerderij met een cafégedeelte in het voorhuis. In later jaren, rond 1900, heeft het gebouw ook gefunctioneerd als smidse. In 1977 is het pand uitgebreid en is de bovenverdieping verbouwd tot hotel.
Een extra bestemming
In de tweede helft van de 19e eeuw kreeg het pand een extra bestemming.
Het werd namelijk ook een tramstationnetje aan de lijn van de stoomtram tussen Den Bosch en Helmond. In de jaren ’30 was Het Tramstation in Erp enige jaren het eindpunt toen de lijn verder naar Gemert en Helmond niet langer rendabel was. In 1937 is de lijn helemaal opgeheven vanwege de hoge kosten en de opkomst van de goedkoper te exploiteren autobussen.
Het Tramstation in Erp was onder andere een geliefde bestemming voor mensen uit Veghel en omgeving om op zondag in Het Hurkske, het bosgebied bij Erp, te gaan wandelen. De machinist wist ook nog wat onthaasten was: onderweg dronk hij gerust af en toe een bakje koffie in een van de vele cafeetjes voordat de reis hervat werd. Hoewel de tram niet hard reed, ongeveer 30 km per uur, was de openbaar vervoer verbinding in die dagen sneller dan tegenwoordig tussen Erp en Den Bosch!
De snelheid, hoe betrekkelijk ook, had ook schaduwkanten. De tram reed in enkele plaatsen zo dicht langs de gevels dat de tram een enkele keer, door een moment van onoplettendheid, de bewoners van huizen langs het spoor noodlottig werd.
Brandende lantaarn
De tram reed over de lijn Den Bosch – Helmond van 1883 tot 1937.
Het Tramstation in Erp was een van de stationnetjes die de tram aandeed. De tram stopte alleen als er buiten een brandende lantaarn op een paal stond. Dit om aan te geven dat er binnen reizigers zaten te wachten. Deze lantaarn is nog altijd in het restaurant aanwezig, een van de weinige voorwerpen die nog over zijn uit die tijd.
Een andere tastbare verwijzing naar de oude tramlijn zijn de twee rails die vroegere bewoners, na het opheffen van de lijn, gebruikt hebben als dragende balk in het toenmalige boerderijcafé. Recycling van bouwmaterialen in een tijd dat men van het woord recycling of duurzaam bouwen nog niet gehoord had! Deze rails werden in 2010 teruggevonden in het plafond tijdens een ingrijpende verbouwing. Als eerbetoon zijn de rails nog altijd met verlichting zichtbaar achter een glazen venster in de plafondbalk.